Bedrijfspand verduurzamen

Vanaf 1 januari 2023 moet ieder kantoor energielabel C of hoger hebben. Dat betekent dat ondernemend Nederland nog voor een flinke opdracht staat. In onze omgeving komen we regelmatig bij zakelijke klanten die gehuisvest zijn in prima onderhouden kantoren, echter als we naar de toekomst kijken, voldoet het pand niet meer aan de normen die gelden vanaf 2023. De overheid stelt zelfs >Voldoet uw kantoor niet aan het energielabel? Dan mag u het niet meer als kantoor gebruiken.

Als bouwbedrijf hebben we ruime ervaring in renovatie- en onderhoudsprojecten en zetten we onze kennis en ervaring uit de woningbouw in voor de duurzaamheidstransitie voor bedrijfsgebouwen.

Hieronder geven we alvast enkele tips welke stappen je moet nemen om je bedrijfspand (kantoor/ werkplaats) te verduurzamen zodat jij wel met jouw pand(en) aan de norm voldoet in 2023.

  1. Bekijk wat de huidige status is van het pand; Onderzoek wat je energielabel nu is. Via de Rijksoverheid voor Ondernemend Nederland (RVO) kun je allerlei informatie vinden en handige tools om inzicht te krijgen in het huidige energielabel van je bedrijfspand en hoe je die vervolgens verbetert naar minimaal C.
  2. Ga op verkenning wat globale investeringskosten, terugverdientijd is per energiebesparende maatregel. Je zal zien sommige maatregelen vragen slechts een kleine investering (waterbesparende kranen, duurzame cv-ketel) en voor de grote investeringen zijn vaak subsidies in het leven geroepen waarvan je als ondernemer gebruik kan maken. (subsidies EIA, ISDE, SDE+, MIA en Vamil)
  3. Doorloop de beslisboom van de RVO om concreet een actieplan te kunnen maken. Wil je verduurzamen naar energielabel C of wil je als ondernemer echt een duurzame stap maken naar bijvoorbeeld energielabel A?
  4. Bekijk wat je eventueel aan financiering nodig hebt en onderzoek welke rentekortingen bijvoorbeeld banken geven op duurzame maatregelen.
  5. Ga in gesprek met deskundige partijen die je kunnen helpen bij de uitvoering. Als bouwbedrijf zijn we zo’n gesprekspartner en uitvoerende partij. We zijn op de hoogte van de allerlaatste ontwikkelingen, bouwen energielabel A+, en hebben in ons netwerk duurzame partners, zoals installateurs, die weten wat nodig is om bedrijfspanden te verduurzamen.  Jij kunt je als ondernemer blijven focussen op ondernemen. Wij nemen je simpelweg het werk uit handen en zorgen ervoor dat jouw duurzaamheidsprestatie gehaald worden met een energielabel van C of lager.