Historie

Het familiebedrijf Hoefnagel, dat in 1930 werd opgericht door opa Albert Hoefnagel, wordt tegenwoordig geleid door de derde generatie. Alexander leidt het bedrijf van zijn opa. Het bedrijf heeft bijna een eeuw aan geschiedenis gemaakt in Sprang-Capelle en omgeving. Al vanaf de oprichting is het bedrijf gevestigd aan de Hogevaart in Sprang-Capelle. Wat ooit ontstond in een schuurtje achter het woonhuis van Albert en zijn vrouw Elisabeth is de laatste decennia uitgegroeid tot een professioneel bouw- en ontwikkelbedrijf.

Grafkisten
Albert was een echte timmerman en had ondernemersbloed. Die combinatie maakte dat hij al snel groeide met zijn timmerbedrijfje. Ooit gestart met het in elkaar timmeren van houten grafkisten, timmerde Albert steeds meer en groter. Van een deur of raamkozijn tot al snel het eerste woninkje. Albert werkte ook al snel met een aantal ‘knechten‘. Zo kon hij makkelijker anticiperen op klantvragen.

Met de werkplaats rechtstreeks aan de keuken was het af en toe behelpen als de timmerman aan het werk was. Als er flinke stukken hout gezaagd moesten worden, moest de keukendeur wagenwijd open. Met als gevolg, een keuken vol stof en zaagsel.

In de oorlog bleef het jaren bij het timmeren van grafkisten voor gesneuvelde militairen. Alles om brood op de plank te krijgen. Ook was Hoefnagel de ‘bouwmaterialen-winkel’ voor de regio. Met de weegschaal op de slaapkamer werden spijkers, schroeven en moeren precies afgewogen en vervolgens verkocht aan de keukentafel. Nog steeds komen dagelijks mensen langs voor bouwmaterialen. Het maken van grafkisten behoort inmiddels al even tot het verleden.

Na de oorlog groeide het inmiddels bouwbedrijfje gestaag door. De eerste bedrijfsbus kwam toen dochter Renske 18 jaar werd en er jaarlijks al zo’n 10-20 huizen gebouwd werden. Hoefnagel had een project in Genderen, dus een bus moest er komen voor het vervoeren van bouwmaterialen en medewerkers.

Complete woonwijken
Met de komst van zonen Adrie en Piet, die al op jonge leeftijd het bedrijf moesten leiden door het overlijden van pa in 1965, maakte het bedrijf grote sprongen in de jaren die volgden. In de eerste 10 jaar nog onder leiding van ‘ome Ad’, die al 25 jaar bij het bedrijf werkte. Hij nam de toen nog jonge Adrie (16) en Piet (13) onder zijn hoede en zette het bedrijf voort. Maar als snel wisten de jonge twintigers hun weg in de bouw en groeide het bedrijf verder.

Diverse straten en complete woonwijken werden gerealiseerd in Capelle, Sprang, Waspik, Kaatsheuvel, Waalwijk en andere omliggende dorpen. De timmerfabriek werd ook almaar groter en het team met medewerkers groeide. De oranje bussen waren opvallende verschijningen in het straatbeeld. Onder leiding van Piet en Adrie werd Hoefnagel een bekende bouwer in de regio.

Toen al leefde het principe van ‘zelf doen’ al sterk in de familie en dat is nu niet anders. Daar waar we zelf iets kunnen maken/produceren doen we dat. Als het mogelijk is produceren we nog steeds zelf  zoveel mogelijk voor de bouwprojecten, van kozijnen tot kleine staalconstructies.

Meer dan 70 dienstjaren!!!
Inmiddels werken we met een mooi enthousiast team van ca. 50 collega’s. Een team van jong en oud. De één net gestart vanuit een BBL-opleiding of met een MBO-diploma op zak, de ander al meer dan 35 jaar in huis. Renske is er ook nog steeds. Met meer dan 70!!! dienstjaren helpt ze nog altijd elke dag mee op kantoor.

En we blijven bouwen en ontwikkelen in de regio. Van Breda tot ‘s-Hertogenbosch en van Werkendam tot aan Tilburg met vooral projecten in Kaatsheuvel, Waalwijk, Vlijmen, Drunen, Sprang-Capelle, Wijk en Aalburg, Veen en Dongen. Ook fijn voor onze collega’s die dichtbij ‘de zaak’ wonen en kunnen werken in hun eigen omgeving.

Geschiedenis, in beeld